Landbouw, Veeteelt en Agri

Uw bedrijf verduurzamen is een investering in de toekomst en bovendien een financiële stap in de goede richting. Met alle onzekerheden waar u met uw bedrijf mee te maken heeft, is het wel van belang om hierin goede keuzes te maken: Een vakkundig installateur, goede materialen en iemand die ook op de lange termijn met u mee denkt. Hierin is vogelwering in Nederland vaak nog een blinde vlek. Dat is vreemd omdat het met name in de Agri sector heel veel voordelen biedt. Vogels bedreigen met hun nestgedrag de opbrengst als ook levensduur van zonnepanelen ernstig en zorgen voor overlast. Nog belangrijker zijn de veiligheidsrisico’s. Vogelnesten combineren risicofactoren op brand: Verstoring van de ventilatie, oplopende temperaturen, schade aan panelen en connectoren, zeer makkelijk ontvlambaar en brandbaar materiaal en broeien van ontlasting. Wetende dat het normaal in de zomer al boven de 70 graden wordt onder zonnepanelen, is er niet veel nodig om hierin een rampscenario te veroorzaken.

Het brandpreventieplan is een belangrijke manier om brandrisico’s terug te dringen. BirdBlocker kan daarin een belangrijke bijdrage leveren wat betreft de zonnestroom installatie.

Daarnaast heeft de veeteelt, veehouderij en in het bijzonder de pluimvee sector nog te maken met infectierisico’s. Wilde vogels die nesten onder zonnepanelen, zijn vaak in onmiddellijke nabijheid van de ventilatiesystemen. Niet alleen bacteriën, bloedluis, ongedierte en ontlasting bedreigen de hygiëne. Het contact met trekvogels kan ook infectierisico’s vergroten.

Met Solarbescherming weet u zeker dat u kiest voor vakmanschap, expertise en zekerheid:

  • Dé expert op het gebied van BirdBlocker montage rondom zonnepanelen
  • 10 jaar productgarantie & 12 maanden montagegarantie
  • Volledig recyclebare materialen, duurzaam geproduceerd in Nederland
  • Wereldwijde marktleider: Volledig UV-, hitte- & vorstbestendig.

Het is verstandig om uw investering en bedrijf te beschermen en BirdBlocker is een laagdrempelige, goedkope manier om hieraan bij te dragen. Wij adviseren u graag en vrijblijvend over de mogelijkheden die solarbescherming.nl hierin kan bieden.

Kies voor vakkundige bescherming van uw zonnepanelen

Heeft u vragen? U kunt ons altijd bellen of mailen. Wij staan klaar om voor u aan de slag te gaan wanneer u dat wilt.

Maar waarom is dit zo belangrijk?

Er ontstaat schade aan backsheets, kabels en connectoren

Vogels, en zeker Kauwen en Duiven, scharrelen een nest bij elkaar en gebruiken hierbij graag kabels. Het nestmateriaal krast, trekt en wrikt tegen de zonnepanelen, kabels en omvormers. Daarnaast is de ontlasting bijtend. Met de tijd levert dit allerlei problemen op die kostbaar (of onmogelijk) zijn om te vervangen.

Vogels vormen een veiligheidsrisico

De nesten zijn gemaakt uiterst brandbaar materiaal. Dit droogt alleen nog verder uit. Omdat het onder zonnepanelen in de zomer 70 graden wordt, is het een ontvlambare combinatie. De nesten blokkeren ook nog eens de ventilatie en zorgen voor hotspots. Daarnaast kan ontlasting gaan broeien. Als er schade is ontstaan aan een van de componenten zijn er meer dan genoeg ingrediënten voor vervelende uitkomsten aanwezig.

Nesten bedreigen de opbrengst als ook levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen werken het best met veel zon en relatief lage temperaturen. Ventilatie is dan ook van groot belang. Als deze wegvalt ontstaan hotspots. Deze minimaliseren de prestaties van de panelen (en soms de installatie als geheel) en versnellen de veroudering. Er komt dus aanzienlijk minder stroom uit.

Als nestelende vogels dan ook nog af en aan vliegen, vergroot dit de vervuiling van de panelen dag in en uit. Het geblokkeerde zonlicht voorkomt dat zonnepanelen goed kunnen werken. Het schoonhouden van panelen is belangrijk, maar deze constante vervuiling valt weinig tegen te doen – behalve voorkomen.

Dierenwelzijn

Vogels horen in bomen te nesten, niet onder zonnepanelen. Toch kiezen ze hier meer voor, naarmate er meer panelen gemonteerd worden. Begrijpelijk, want het biedt bescherming tegen de elementen en roofdieren. Bovendien is het begin Maart onder de panelen behaaglijk 5-10 graden warmer dan buiten. Met zomertemperaturen van 70 graden en daarboven onder zonnepanelen, maken eieren en kuikens geen kans tegen de elementen. Omdat vogels dit verband niet snappen, keren ze instinctief het jaar erop terug naar hetzelfde nest.

Hygiëne

Ontlasting, bacteriën, ongedierte, etc. Vogels zorgen voor veel verontreiniging dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Niet alleen ziektekiemen maar bevoordeeld ook bloedluis en -mijten. Ondanks dat dit niet direct een gezondheidsrisico vormt, is de gedachte dat deze door het dak (zeker in oudere woningen) heenkomen in bijvoorbeeld slaapkamers onbehaaglijk.

Daarnaast trekken kuikens en eieren ook kleine roofdieren zoals Marters aan. Die slaan na hun rooftocht de kans vaak niet af om ook aan kabels van zonnestroominstallaties te knagen.

Nestelende vogels zorgen voor extreem veel overlast

Het is medio maart, de zon begint te schijnen en iedereen kan weer van de tuin gaan genieten. Dan zijn krijsende kauwen, poepende duiven of schreeuwende kuikens het laatste waar men op zit te wachten. Maar als dit de hele nacht doorgaat, gekras met nestmateriaal en af- en aanvliegen van vogels via de dakpannen ook in huis hoorbaar zijn dan is de overlast compleet. Omdat alle vogels beschermd zijn gedurende het broedseizoen mag je er maanden niks ten doen. Een goede reden om vogelwering preventief te plaatsen.

Kies voor vakkundige bescherming van uw zonnepanelen

Heeft u vragen? U kunt ons altijd bellen of mailen. Wij staan klaar om voor u aan de slag te gaan wanneer u dat wilt.